Kyc/cdd analist

Wie denkt weg te kunnen komen met witwaspraktijken, fraude of zelfs terrorismefinanciering heeft jou nog niet ontmoet.

Dat deze onderwerpen er steeds meer toe doen, is onlangs weer bewezen door de schikking die ING heeft getroffen met het OM en uiteindelijk 775 miljoen euro heeft moeten betalen. Financiële instellingen moeten zich conformeren aan de steeds veranderende wetgeving en om dit te bewerkstelligen zijn goede CDD analisten noodzakelijk. In jouw functie moet je complexe organisatiestructuren ontleden en uiteindelijk achterhalen wie oh wie de “Ultimate Beneficial Owner” is achter deze structuren. Je verricht complexe onderzoeken en schrijft zelfstandig je eigen reviews. Omdat jij sterk in je eigen schoenen staat kan jij je eigen conclusies goed verdedigen en uitleggen.

Als KYC / CDD Analist ben je dagelijks bezig met onder andere het:

  • beoordelen, op basis van bedrijfsactiviteiten en structuur, welke documentatie noodzakelijk is conform wettelijke regelgeving;
  • opstellen van organogrammen;
  • ontleden van bedrijfsstructuren;
  • schrijven van reviews;
  • opvragen van benodigde documenten bij klanten; en
  • advies geven omtrent het risiconiveau van de klant.

Een werkdag als CDD Analist

Bovenaan in jouw agenda die ochtend staat een kennissessie gepland met een senior CDD analist. Samen met een aantal andere collega’s neem je deel aan deze kennissessie en spijker jij je kennis bij om zo up-to-date te blijven omtrent de laatste ontwikkelingen. Hierna ga je direct verder met een dossier waar je al mee bent begonnen. De hele bedrijfsstructuur van de klant is inmiddels in kaart gebracht en is uitgetekend in een organogram. In één oogopslag is het duidelijk wie de natuurlijke personen zijn achter het bedrijf. Deze personen licht je helemaal door en schrijft je review. Jouw conclusie? Deze klant moet aangemerkt worden als hoog risico voor de bank waar jij werkt. Je legt dit vervolgens voor aan je leidinggevende en beredeneert in duidelijke taal waarom jij tot deze conclusie bent gekomen.

Je leidinggevende is het eens met jouw conclusie en er wordt besloten het dossier door te sturen naar Compliance. Op naar het volgende dossier. In dit geval is er sprake is van een ingewikkelde bedrijfsstructuur met entiteiten in gesanctioneerde landen. Je gevoel zegt dat er iets niet helemaal klopt. Waarom zou een bedrijf deze structuur hanteren? Je stroopt je mouwen op en duikt in het dossier om de onderste steen naar boven te krijgen.

Meer informatie

Jay Oemardien

Recruitment Coördinator
[email protected]
+31 (0)6 308 830 10