Compliance Officer

Als Compliance Officer ben je verantwoordelijk voor de naleving van de geldende wet- en regelgeving binnen jouw bedrijf. Jij ziet er dagelijks op toe dat iedereen volgens de normen en regels werkt die het bedrijf heeft opgesteld en bewaakt de integriteit van de organisatie.

Zie jezelf als een interne toezichthouder en bewaker van de integriteit. Jij zorgt er zo voor dat men zich bewust is van alle reputatie- en integriteitsrisico’s.

Als Compliance Officer binnen de bancaire sector betekent dit vooral dat je zorgt voor de invoering en naleving van regels die de bank krijgt opgelegd van zowel de overheid als de financiële toezichthouders, zoals De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Iedere bank heeft een compliance regeling. Dit zijn de voorschriften waar alle werknemers zich aan dienen te houden. Denk aan de omgang met vertrouwelijke informatie en restricties in de omgang met zakenrelaties.

Als Compliance Officer ben je dagelijks bezig met onder andere het:

  • adviseren over aanpassingen aan de interne bedrijfsvoering;
  • vergroten van de compliance-awareness door middel van communicatie en training;
  • signaleren, identificeren en beoordelen van compliance risico’s;
  • opstellen en invoeren van risico beheersende maatregelen;
  • onderhouden van contact met toezichthouders.

Een werkdag als compliance officer

Je komt in de ochtend binnen op kantoor en start je computer op. Met een lekkere kop koffie of thee naast je open je jouw mailbox. De afdeling Customer Due Dilligence heeft een review doorgestuurd, aangemerkt als een hoog risico klant. Dit is jouw “moment to shine” en je controleert de review of deze volledig en correct is ingevuld. Helaas blijken er documenten te missen. In een mail stuur je jouw collega de review terug en geeft aan welke documenten er nog moeten worden toegevoegd.

Na de pauze geef je samen met een andere compliance officer een presentatie aan nieuwe collega’s en stelt ze op de hoogte van de normen en regels waar zij zich aan dienen te houden. Terug bij je bureau ga je verder met een onderzoek waar je al een aantal dagen mee bezig bent. En wat voor een onderzoek! Na zorgvuldig je onderzoek af te ronden concludeer je dat een klant van de bank mogelijk betrokken is bij witwaspraktijken. Na goed overleg met overige compliance officers doen jullie een melding bij de Financial Intelligence Unit (FIU).

Zoals ze wel eens zeggen: Never a dull day at the office. Zeker niet als Compliance Officer.

Meer informatie

Oumaima Talbi

Recruitment Consultant
[email protected]
+31 (0)6 254 267 80