AML / Transactiemonitoring Analist

Wie denkt weg te kunnen komen met witwaspraktijken, fraude of zelfs terrorismefinanciering heeft jou nog niet ontmoet.

Dat deze onderwerpen er steeds meer toe doen, is onlangs weer bewezen door de schikking die ING heeft getroffen met het OM en uiteindelijk 775 miljoen euro heeft moeten betalen. Financiële instellingen moeten zich conformeren aan de steeds veranderende wetgeving en om dit te bewerkstelligen zijn goede transactiemonitoring analisten noodzakelijk. Jij hebt een oog voor het ontdekken van verdachte geldstromen die via de financiële instelling waar jij werkzaam bent lopen. De instellingen hanteren algoritmes om ongebruikelijke transacties op te sporen. En zodra er een ongebruikelijke transactie wordt gevonden krijg jij een melding. Dit is waar jouw onderzoek begint.

Je hebt een grote hoeveelheid aan verschillende informatiebronnen om de klant in kaart te brengen en maakt daarnaast een transactieanalyse. Op basis van deze informatie schrijf jij een review. Je conclusie onderbouw je op een duidelijke manier en kan jij indien noodzakelijk ook goed verdedigen.

Als AML/Transactiemonitoring Analist ben je dagelijks bezig met onder andere het:

  • voorbereiden van het schrijven van een review;
  • Raadplegen van verschillende informatiebronnen
  • onderzoeken van mogelijke ongebruikelijke transacties;
  • onderzoeken van mogelijke hits tegen gesanctioneerde personen;
  • verzorgen van complete rapportages; en
  • fungeren als aanspreekpunt voor vragen omtrent AML werkzaamheden.

Een werkdag als AML analist

Als AML analist ben jij verantwoordelijk om ongebruikelijke en verdachte transacties te onderzoeken die lopen via de financiële instelling. Je hebt je eerste koffie nog niet op en er komt al een melding binnen van een ongebruikelijke transactie. Het gaat om een rekeninghouder die al jaren geen activiteit heeft vertoond. Twee dagen geleden is er uit het niets opeens een significant bedrag gestort vanuit een buitenlands rekeningnummer. Je duikt direct in de interne systemen om te bekijken wie de rekeninghouder is en start daarna je onderzoek. Je maakt gebruik van verschillende informatiebronnen om de klant in kaart te brengen. Daarna bekijk je de transacties die hebben plaatsgevonden en op basis van al je informatie schrijf jij je review. Jouw conclusie? Yep – dit is een verdachte transactie en je overlegt dit met de leidinggevende van je afdeling. Jullie besluiten dat nader onderzoek noodzakelijk is en sturen het dossier door naar de Compliance afdeling. De volgende melding staat al te wachten. Er heeft een transactie plaatsgevonden naar een persoon die op de sanctielijst staat van de Europese Unie. Je stroopt je mouwen op en gaat weer aan de slag om de onderste steen naar boven te halen.

Meer informatie

Jay Oemardien

Recruitment Coördinator
[email protected]
+31 (0)6 308 830 10